نهضت سلامت اجتماعی، طرحی نو برای رفع آسیب‌های جامعه


در رشته‌های مرتبط با علوم پایه، برای حل مسائل، ابتدا آنها را به خرد مساله تبدیل می‌کنند، سپس به حل یکایک آنها می‌پردازند و با حل همه آنها، سوال اصلی نیز به خودی خود به پاسخ می‌رسد، اگر در بین مسیر یکی از خرده مساله‌ها حل نشد، راه حل را تغییر می‌دهند تا به پاسخ برسند.

این روش شاید در علوم انسانی که با رفتار و کنش‌های انسانی در ارتباط است، صدق نکند. مسائل مربوط به انسان‌ها از فردی به فرد دیگر شرایط متفاوتی دارد و پاسخگویی به هر کدام نسخه منحصر به خود را می‌طلبد.

از سوی دیگر، نگاه جدید به هر نوع مساله‌ای همواره پاسخ‌ها و راهکارهای جدیدی نیز ارائه کرده است؛ به طور مثال اگر بازنشستگی را معادل سالمندی و از کارافتادگی ندانیم، می‌توانیم انبوهی از نیروهای با تجربه و آماده به کار داشته باشیم که می‌توانند نقش مربی و مشاور را برای جوانان و کارآفرینان ایفا کنند؛ اگر به معیشت زنان سرپرست خانوار از دریچه دیگری بنگریم، می‌توانیم از آنان به عنوان نیروهای آماده به کار ناآشنا به بازار نگریست که می‌توان با آموزش و هدایت آنها را به کارآفرینانی موفق تبدیل کرد. شاید معتادی برای ترک و فراموش کردن اعتیاد، بیش از سایر انسان‌ها نیاز به دریافت محبت و همدلی داشته باشد در این صورت می‌توان با حمایت از اجتماعی فردی گرفتار را به نیروی پر توان و موثر در جامعه تبدیل کرد.

شاید اطلاع از همین لزوم تغییر نگرش در مواجهه با مسائل اجتماعی بود که رئیس قوه مجریه از دستگاه های متولی در حوزه آسیب‌های اجتماعی خواست تا فلک را بشکافند و طرحی نو در این زمینه دراندازند.

نهضت سلامت اجتماعی، طرحی نو برای رفع آسیب‌های جامعه

آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور هفتم آذر در جلسه ستاد آسیب‌های اجتماعی کشور اعلام کرده است که «مقابله با آسیب‌های اجتماعی با رویه‌های گذشته امکان پذیر نیست»؛ موضوعی که الزام بررسی ‌آسیب‌های اجتماعی از زاویه و دریچه‌ای جدید را برای رسیدن به راهکارهای خلاقانه‌تر، بیشتر می‌کند.

در زمینه اولویت بندی آسیب های اجتماعی در سازمان امور اجتماعی کشور، بعد از مطالعات اولیه و تعاملات نهادی در سطوح مختلف کشور و اجماع ملی حول آسیب‌های اجتماعی و عوامل پدید آورنده، اولویت‌های مداخله در محورهای اصلی پنج مساله اجتماعی به شرح زیر مشخص شده است:

- طلاق

- اعتیاد

- مناطق حاد و بحرانی

- سکونت‌گاه‌های غیررسمی

- مسائل و مفاسد اخلاقی

هر کدام از این مسائل خود به زیر شاخه‌های متعددی تقسیم می‌شود و مجموعه انبوهی از آسیب‌های اجتماعی را تشکل می‌دهد که پرداختن به هر کدام راهکار خود را می‌طلبد.